Felix Baumgartner Australac skače s ruba svemira - zanimljivo - Ludorije | Smiješni video klipovi i smiješne slike

Felix Baumgartner skok iz svemira (full video)

Australski junak Felix Baumgartner

Nevjerojatno ali istinito. Ludi australac Felix Baumgartner je uspio skočiti s ruba svemira brzinom od 1.173 km/h te samim time dostigao brzinu zvuka, a ostvario je i skok s najveće visine u povijesti čovječanstva. Skočio je s visine od 39 km iznad površine Zemlje, nakon što se više od 2 sata uspinjao prema svemiru.

Nakon sedam godina truda za 4 minute i 19 sekundi slobodnog pada, Felix Baumgartner je skokom s ruba svemira srušio tri svjetska rekorda.
- Probio je zvučni zid u slobodnom padu, ostvario je najviši let balonom i najviši skok padobranom!

Felix Baumgartner australac skok s svemira

Baumgartner je nakon neuspješnog pokušaja da u utorak skoči s vrha svemira, napokon obavio svoju misiju. Uspješno je sletio na tlo Roswella odakle je i krenuo u nevjerojatnu avanturu.

Od četiri rekorda koje je pokušao postaviti, 43-godišnji Austrijanac oborio je rekord za najviši skok , čovjek je koji je stigao do najveće visine s balonom u povijesti, te je uspio dohvatiti brzinu slobodnog pada brzine 1.171 km/h, čime je dostigao brzinu zvuka. Ostat će žal što nije srušio rekord Joea Kittingera u duljini trajanja slobodnog pada.Felix se balonom napunjenim helijem odlijepio se od zemlje u 17.30 po našem vremenu. Dugo je trajao penjanje prema željenoj visini, a kapsula s Astrijancem se kretala u prosjeku pet metara u sekundi. Na 11.000 metara došlo je do malih problema jer je kapsula s Baumgartnerom uletjela u visinsku struju koja ga je počela vući prema istoku brzinom 190 km/h.

Temperatura oko kapsule na trenutke je iznosila jezivih minus 70 Celzija. No, uspješno se popeo na visinu od 39.030 metara i krenuo u slobodan pad. Prema očekivanjima, bio je to najbrži pad u povijesti brzine 1.171 km/h čime je uspio probiti zvučni zid i to već u prvih 30 sekundi. Pad je trajao 4 minute i 19 sekundi prije nego li je Felix otvorio padobran za slijetanje.

Felix Baumgartner - Tijek prijenosa

20.17 - Felix Baumgartner sigurno je sletio na zemlju.

20.14 - Nakon nešto više od četiri minute slobodnog pada Baumgartner je otvorio padobran i polagano se spušta prema zemlji.

20.10 - Prošlo je tri minute, Baumgartner pada i hvata željenu brzinu.

20.07 - Felix je izašao iz kapsule. Skočio je i juri prema zemlji.

19.50 - Baumgartner se nalazi na visini nešto manjoj od 39.000 metara. U tijeku su pripreme za skok.

19.41 - Evo ga! Baumgartner je stigao na visinu veću od 36.5 km.

19.20 - Baumgartner je prešao visinu od 31.3 km s koje je prije 52 godine skočio Amerikanac Joe Kittinger. Još malo i Austrijanac će stići na željnih 36.5 km.

18.46 - Felix se penje prema visini od 36.500 metara već jedan sat i 16 minuta. Trenutno se popeo na 22.000 metara.

18.17 - Baumgartner je nakon 45 minuta na visini od 15.300 metara. Temperatura van kapsule je oko minus 67 stupnjeva.

17.47 - Nakon 17 minuta Baumgartner se popeo na visinu od 6.700 metara.

17.32 - Sve je prošlo u najboljem redu. Felix se polagano i uspješno penje prema visini od 36,5 tisuća metara.

17.27 Nakon što je kontrolni centar napuhao balon helijem, misija kreće. Baumgartner je krenuo u svemir.

16.20 - Izgleda da je došlo do malih problem, vjetar ponovno ometa misiju. No, iz Red Bulla javljaju kako će Baumgartner ipak balonom krenuti prema odredištu kroz sljedećih sat vremena.

15.45 - Izgleda da sve ide po planu. Baumgartner je u kapsuli i čeka start. Red Bullov tim obavlja posljednje pripreme.

Felix Baumgartner - Govori o svojoj misiji

Zašto ste odlučili sudjelovati u ovoj misiji?
Baumgartner: Volim izazove, a postati prvi čovjek koji će vlastitim tijelom u slobodnom padu probiti zvučni zid izazov je s kojim se niti jedan drugi ne može mjeriti. No govorimo li o motivacijo, ovime smo dotakli tek vrh ledene sante. Misija Red Bull Stratos prilika je da se prikupe vrijedne informacije koje će doprinijeti razvoju sigurnosnih mjera od presudne životne važnosti za astronaute i pilote, a jednoga dana možda i za svemirske turiste. Dokaz da čovjek može opstati u stratosferi padajući brzinom većom od brzine zvuka i sigurno se spustiti na zemlju korak je ka uspostavi procedura hitne evakuacije posade svemirskih letjelica na ovim visinama. Takve procedure trenutno ne postoje.

Ispituju li se ovim skokom granice izdržljivosti ljudskoga tijela?
Baumgartner: Kako će ljudsko tijelo reagirati približavajući se nadzvučnim brzinama jedna je od nepoznanica. Učinci koje može izazvati nadzvučno ubrzanje i povratak iz njega nisu nam poznati. To, međutim, nije sve što želimo istražiti, već samo jedno od pitanja na koja se nadamo pronaći odgovor. Možda će jednoga dana u slučaju kvara svemirske letjelice biti moguć siguran povratak astronauta na zemlju. Zvuči kao znanstvena fantastika, no upravo je to pravac u kojem se kreće razvoj aeronautike. Informacije o tome kako moje tijelo reagira na ono što mu se događa imat će veliku znanstveni vrijednost.

Skok je sve bliže. Bojite li se ovog koraka u nepoznato?
Baumgartner: Naravno, no s obzirom na to da su ekstremni pothvati već dugi niz godina moja svakodnevnica, naučio sam strah koristiti kao prednost. Strah je postao moj prijatelj. On me sprečava da zakoračim preko ruba. Za misiju poput ove morate biti prije svega psihički spremni. Morate imati apsolutnu kontrolu nad svime što činite. Moje su pripreme vrlo detaljne. Tu je i sjajan tim kojemu vjerujem. Znam da ovi ljudi ne bi sudjelovali u misiji da ne vjeruju u njezin uspjeh. Vjerujem u njihovu stručnost, a njihova spremnost itekako doprinosi mojoj.

Vaše srce neće kucati najbrže neposredno prije skoka, već u trenutku kad ustanete sa sjedala.
Baumgartner: Postoji detaljna tehnička procedura koju moram izvršiti prije samoga skoka. Ona se sastoji od 40 koraka koji moraju biti izvršeni točno određenim redoslijedom. To je trenutak u kojem postaješ svjestan da je tvoj život u rukama tehnologije, jer oko tebe nema baš nikoga tko ti može pomoći. Neposredno prije samoga skoka otkucaji srca će se usporiti, jer u tom ću trenutku imati kontrolu nad većinom onoga što se događa. Kao padobranac iza sebe imam 2.500 skokova. To je ono čime se u životu bavim. Trenutak prije samoga skoka znat ću da krećem na put kući.

Što je najvažnije kad se o samome skoku radi?
Baumgartner: Tijelo moram dovesti u stabilan položaj prije no što dosegnem brzinu zvuka. S obzirom na iskustvo s kojima raspolažem, to ne bi trebao biti problem, no za postizanje stabilnosti je nužan otpor vjetra. Problem je što tridesetak sekundi neće biti tog „zračnog jastuka“ pa neću moći utjecati na vrtnju vlastitoga tijela. No na svim sam dosadašnjim testiranjima uspio postići stabilnost u vrlo kratkom roku, čim bi za to bilo dovoljno zraka.

Zbog popravka kapsule došlo je do promjena u planiranom rasporedu. Kako ste se s time nosili?
Baumgartner: Naravno da bi bilo bolje da kapsula nije pretrpjela oštećenja, no imali smo sreće i čitav je tim zaista odradio vrhunski posao. Osobno je za mene bilo najvažnije napuniti baterije, u fizičkom i u psihičkom smislu. Promjene u rasporedu uvijek su nezgodne, no nakon 25 godina bavljenja ekstremnim sportom naviknut sam na takve situacije. Posljednje je testiranje bilo u potpunosti uspješni i spremni smo za lansiranje 8. listopada.

  Vaši komentari
   Ĺ to su Ludorije.com?
   Smiješni video klipovi, smiješne slike, igre igrice
   Sranja se dogaðaju svako malo a svi mi volimo one video klipove na kojima se dogodi nešto sasvim neoèekivano, zar ne?
   Stoga, našli ste se na pravom mjestu, Ludorije.com nudi Vam veliku kolekciju video zapisa u raznim kateogrijama od bolesnih, šokantnih, smiješnih, pa sve do onih èudnih, groznih, blesavih, sportskih, zanimljivih te seksi i ostalih drugih humor stvari, kao smiješne slike ili igre igrice.
   Humor portal Ludorije.com osvježuje svoj sadržaj svakim danom s novim sranjima koje su se desile u video klipovima, smiješnim slikama bez ikakve cenzure, stoga ne propustite niti jedan od njih :) Dosadno na poslu? Takoðer za Vas biramo najbolje igrice koje æe Vam poslužiti za ubijanje dosade. Budi i Ti dio ludog teama te se možeš isto tako pridružiti dodavanju novog sadržaja.
   Humor Video Portal Zabave - Vaš broj 1 za dnevnu dozu humora!
  TRAŽILICA:
   SluÄŤajni odabir
   Kamerama pokazala da ne nosi gaće Seksi Irske cure Šok usred vožnje, cesta eksplodira ispred nosa Prvi poljubac dvije studentica facebook.com/Ludorije Jesus - I Will Survive Najsmješniji padovi u Kriketa Prizor koji je šokirao mnoge. Izgleda kao naftna mrlja, ali pogledajte šta je zapravo.
   Humor kutak zanimljivosti
Javno.ba ekskluziva.ba Javno.ba http://reakcije.org/ leenks.com Ludorije.com RSS Kanal