Felix Baumgartner skok iz svemira (full video)

Australski junak Felix Baumgartner

Nevjerojatno ali istinito. Ludi australac Felix Baumgartner je uspio skoiti s ruba svemira brzinom od 1.173 km/h te samim time dostigao brzinu zvuka, a ostvario je i skok s najvee visine u povijesti ovjeanstva. Skoio je s visine od 39 km iznad povrine Zemlje, nakon to se vie od 2 sata uspinjao prema svemiru.

Nakon sedam godina truda za 4 minute i 19 sekundi slobodnog pada, Felix Baumgartner je skokom s ruba svemira sruio tri svjetska rekorda.
- Probio je zvuni zid u slobodnom padu, ostvario je najvii let balonom i najvii skok padobranom!

Felix Baumgartner australac skok s svemira

Baumgartner je nakon neuspjenog pokuaja da u utorak skoi s vrha svemira, napokon obavio svoju misiju. Uspjeno je sletio na tlo Roswella odakle je i krenuo u nevjerojatnu avanturu.

Od etiri rekorda koje je pokuao postaviti, 43-godinji Austrijanac oborio je rekord za najvii skok , ovjek je koji je stigao do najvee visine s balonom u povijesti, te je uspio dohvatiti brzinu slobodnog pada brzine 1.171 km/h, ime je dostigao brzinu zvuka. Ostat e al to nije sruio rekord Joea Kittingera u duljini trajanja slobodnog pada.Felix se balonom napunjenim helijem odlijepio se od zemlje u 17.30 po naem vremenu. Dugo je trajao penjanje prema eljenoj visini, a kapsula s Astrijancem se kretala u prosjeku pet metara u sekundi. Na 11.000 metara dolo je do malih problema jer je kapsula s Baumgartnerom uletjela u visinsku struju koja ga je poela vui prema istoku brzinom 190 km/h.

Temperatura oko kapsule na trenutke je iznosila jezivih minus 70 Celzija. No, uspjeno se popeo na visinu od 39.030 metara i krenuo u slobodan pad. Prema oekivanjima, bio je to najbri pad u povijesti brzine 1.171 km/h ime je uspio probiti zvuni zid i to ve u prvih 30 sekundi. Pad je trajao 4 minute i 19 sekundi prije nego li je Felix otvorio padobran za slijetanje.

Felix Baumgartner - Tijek prijenosa

20.17 - Felix Baumgartner sigurno je sletio na zemlju.

20.14 - Nakon neto vie od etiri minute slobodnog pada Baumgartner je otvorio padobran i polagano se sputa prema zemlji.

20.10 - Prolo je tri minute, Baumgartner pada i hvata eljenu brzinu.

20.07 - Felix je izaao iz kapsule. Skoio je i juri prema zemlji.

19.50 - Baumgartner se nalazi na visini neto manjoj od 39.000 metara. U tijeku su pripreme za skok.

19.41 - Evo ga! Baumgartner je stigao na visinu veu od 36.5 km.

19.20 - Baumgartner je preao visinu od 31.3 km s koje je prije 52 godine skoio Amerikanac Joe Kittinger. Jo malo i Austrijanac e stii na eljnih 36.5 km.

18.46 - Felix se penje prema visini od 36.500 metara ve jedan sat i 16 minuta. Trenutno se popeo na 22.000 metara.

18.17 - Baumgartner je nakon 45 minuta na visini od 15.300 metara. Temperatura van kapsule je oko minus 67 stupnjeva.

17.47 - Nakon 17 minuta Baumgartner se popeo na visinu od 6.700 metara.

17.32 - Sve je prolo u najboljem redu. Felix se polagano i uspjeno penje prema visini od 36,5 tisua metara.

17.27 Nakon to je kontrolni centar napuhao balon helijem, misija kree. Baumgartner je krenuo u svemir.

16.20 - Izgleda da je dolo do malih problem, vjetar ponovno ometa misiju. No, iz Red Bulla javljaju kako e Baumgartner ipak balonom krenuti prema odreditu kroz sljedeih sat vremena.

15.45 - Izgleda da sve ide po planu. Baumgartner je u kapsuli i eka start. Red Bullov tim obavlja posljednje pripreme.

Felix Baumgartner - Govori o svojoj misiji

Zato ste odluili sudjelovati u ovoj misiji?
Baumgartner: Volim izazove, a postati prvi ovjek koji e vlastitim tijelom u slobodnom padu probiti zvuni zid izazov je s kojim se niti jedan drugi ne moe mjeriti. No govorimo li o motivacijo, ovime smo dotakli tek vrh ledene sante. Misija Red Bull Stratos prilika je da se prikupe vrijedne informacije koje e doprinijeti razvoju sigurnosnih mjera od presudne ivotne vanosti za astronaute i pilote, a jednoga dana moda i za svemirske turiste. Dokaz da ovjek moe opstati u stratosferi padajui brzinom veom od brzine zvuka i sigurno se spustiti na zemlju korak je ka uspostavi procedura hitne evakuacije posade svemirskih letjelica na ovim visinama. Takve procedure trenutno ne postoje.

Ispituju li se ovim skokom granice izdrljivosti ljudskoga tijela?
Baumgartner: Kako e ljudsko tijelo reagirati pribliavajui se nadzvunim brzinama jedna je od nepoznanica. Uinci koje moe izazvati nadzvuno ubrzanje i povratak iz njega nisu nam poznati. To, meutim, nije sve to elimo istraiti, ve samo jedno od pitanja na koja se nadamo pronai odgovor. Moda e jednoga dana u sluaju kvara svemirske letjelice biti mogu siguran povratak astronauta na zemlju. Zvui kao znanstvena fantastika, no upravo je to pravac u kojem se kree razvoj aeronautike. Informacije o tome kako moje tijelo reagira na ono to mu se dogaa imat e veliku znanstveni vrijednost.

Skok je sve blie. Bojite li se ovog koraka u nepoznato?
Baumgartner: Naravno, no s obzirom na to da su ekstremni pothvati ve dugi niz godina moja svakodnevnica, nauio sam strah koristiti kao prednost. Strah je postao moj prijatelj. On me spreava da zakoraim preko ruba. Za misiju poput ove morate biti prije svega psihiki spremni. Morate imati apsolutnu kontrolu nad svime to inite. Moje su pripreme vrlo detaljne. Tu je i sjajan tim kojemu vjerujem. Znam da ovi ljudi ne bi sudjelovali u misiji da ne vjeruju u njezin uspjeh. Vjerujem u njihovu strunost, a njihova spremnost itekako doprinosi mojoj.

Vae srce nee kucati najbre neposredno prije skoka, ve u trenutku kad ustanete sa sjedala.
Baumgartner: Postoji detaljna tehnika procedura koju moram izvriti prije samoga skoka. Ona se sastoji od 40 koraka koji moraju biti izvreni tono odreenim redoslijedom. To je trenutak u kojem postaje svjestan da je tvoj ivot u rukama tehnologije, jer oko tebe nema ba nikoga tko ti moe pomoi. Neposredno prije samoga skoka otkucaji srca e se usporiti, jer u tom u trenutku imati kontrolu nad veinom onoga to se dogaa. Kao padobranac iza sebe imam 2.500 skokova. To je ono ime se u ivotu bavim. Trenutak prije samoga skoka znat u da kreem na put kui.

to je najvanije kad se o samome skoku radi?
Baumgartner: Tijelo moram dovesti u stabilan poloaj prije no to dosegnem brzinu zvuka. S obzirom na iskustvo s kojima raspolaem, to ne bi trebao biti problem, no za postizanje stabilnosti je nuan otpor vjetra. Problem je to tridesetak sekundi nee biti tog zranog jastuka pa neu moi utjecati na vrtnju vlastitoga tijela. No na svim sam dosadanjim testiranjima uspio postii stabilnost u vrlo kratkom roku, im bi za to bilo dovoljno zraka.

Zbog popravka kapsule dolo je do promjena u planiranom rasporedu. Kako ste se s time nosili?
Baumgartner: Naravno da bi bilo bolje da kapsula nije pretrpjela oteenja, no imali smo sree i itav je tim zaista odradio vrhunski posao. Osobno je za mene bilo najvanije napuniti baterije, u fizikom i u psihikom smislu. Promjene u rasporedu uvijek su nezgodne, no nakon 25 godina bavljenja ekstremnim sportom naviknut sam na takve situacije. Posljednje je testiranje bilo u potpunosti uspjeni i spremni smo za lansiranje 8. listopada.

  Vai komentari
   Što su Ludorije.com?
   Smiješni video klipovi, smiješne slike, igre igrice
   Sranja se dogaðaju svako malo a svi mi volimo one video klipove na kojima se dogodi nešto sasvim neoèekivano, zar ne?
   Stoga, našli ste se na pravom mjestu, Ludorije.com nudi Vam veliku kolekciju video zapisa u raznim kateogrijama od bolesnih, šokantnih, smiješnih, pa sve do onih èudnih, groznih, blesavih, sportskih, zanimljivih te seksi i ostalih drugih humor stvari, kao smiješne slike ili igre igrice.
   Humor portal Ludorije.com osvježuje svoj sadržaj svakim danom s novim sranjima koje su se desile u video klipovima, smiješnim slikama bez ikakve cenzure, stoga ne propustite niti jedan od njih :) Dosadno na poslu? Takoðer za Vas biramo najbolje igrice koje æe Vam poslužiti za ubijanje dosade. Budi i Ti dio ludog teama te se možeš isto tako pridružiti dodavanju novog sadržaja.
   Humor Video Portal Zabave - Vaš broj 1 za dnevnu dozu humora!
  TRAŽILICA:
   Slučajni odabir
   Vukao pijanog prijatelja kui Nemos vjerovat kakav knock out Obukao yoga tajce i pospremao stvari u auto Tri seksi djevojke dostavljae hrane doekivale golih grudi! Kad ena ne slua svoga mua Vegetarijanci imaju bolji seks Prosjeni dan u Rusiji Bolesna tunjava klinaca
   Humor kutak zanimljivosti
Javno.ba ekskluziva.ba Javno.ba http://reakcije.org/ leenks.com Ludorije.com RSS Kanal